برنامه افق ۲۰۲۰ (Horizon ۲۰۲۰) بزرگترین برنامه اتحادیه اروپا در زمینه تحقیقات و نوآوری میباشد که با بودجه ۷۷ بیلیون یورو در طی سالهای ۲۰۲۰-۲۰۱۴ اجرا میشود. هدف از این برنامه تولید علم و فناوری در سطح جهانی توسط اروپا و حذف موانع نوآوری و تسهیل همکاری بخش خصوصی و دولتی برای حل مشکلات میباشد که به رشد اقتصادی هوشمند، پایدار و همه جانبه کمک خواهد کرد.
این برنامه در حال حاضر ۱۹۲۶۳ پروژه پژوهشی را با بودجه ۴۲ بیلیون یورو از ۱۵۴ کشور از جمله کشور ایران تحت پوشش دارد. نکته قابل توجه آن است که از این تعداد، ۱۱۰ کشور خارج از اتحادیه اروپا بوده که نشاندهنده ارزش بالای صرف زمان برای شرکت در این برنامه میباشد. از مزایای مشارکت در این طرح میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– شرکت در پروژههای پژوهشی و خلاقانه
– ارتباط با اروپا
– دسترسی به شبکههای جدید ارتباطی
– دسترسی به زیرساختهای تحقیقاتی در سطح جهانی
– فرصتهای تجاری جدید
– مواجهه با چالشهای بینالمللی
این برنامه به دنبال حل چالشها و مشکلات روز اروپا و جهان با استفاده از ایدههای جدید و تفکرات نو، از طریق مشارکت و هماندیشی محققین و دانشمندان در سرتاسر دنیا میباشد و پروژههای تعریف شده در این برنامه بر سه محور قرار دارند:
Excellent science –
Industrial leadership –
Societal challenges –
(برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استفاده از خدمات رایگان مرکز نیازسنجی و پروژهیابی در این حوزه با ما تماس حاصل فرمایید).
۱- انواع طرح ها
اقدام برای این برنامه میتواند در قالب Individual Researchers و یا Collaborative Research باشد. بنابراین محققین میتوانند در هریک از دو حوزه فوق برای شرکت در فراخوانها و دریافت گرنتهای تحقیقاتی اقدام نمایند.
۱- Individual Researchers
پروژههای ارایه شده در این حوزه توسط طرح ER
C) European Research Council) و همچنین برنامه (Marie Skłodowska-Curie Action (MSCA حمایت میشوند. این فرصت برای محققینی ارایه میشود که تمایل دارند بخشی از پروژه خود را در اروپا انجام دهند. البته دریافت هر یک از این گرنتها شرایط ویژه و منحصر به فردی را دارا میباشد؛ از جمله آن که دریافت بودجه از ERC براساس زمان اخذ مدرک تحصیلی و تجربیات علمی متغیر میباشد.
۲- Collaborative Research
به منظور مشارکت گروهی در طرح ۲۰۲۰ موضوعات متعدد و گوناگونی وجود دارد. بر طبق ضوابط ارایه شده شرکت در این حوزه مستلزم همکاری و مشارکت حداقل سه کشور از اروپا میباشد. بنابراین به منظور شرکت در این پژوهشها محققین باید با کشورهای مختلف ارتباط برقرار کرده و تیم تحقیقاتی تشکیل دهند.
(برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استفاده از خدمات رایگان مرکز نیازسنجی و پروژهیابی در این حوزه با ما تماس حاصل فرمایید).
۲- مراحل اقدام برای برنامه Horizon ۲۰۲۰
به طور کلی مراحل اقدام برای برنامه Horizon ۲۰۲۰ در شکل ۱ نشان داده شده است.
شکل ۱- مراحل اقدام برای برنامه Horizon ۲۰۲۰
۲-۱- انتخاب موضوع
موضوعهای مهم جوامع بشری شامل کشاورزی، پژوهشهای آب، بیوتکنولوژی، انرژی، محیط زیست، تغییرات آب و هوا، غذا، سلامت، انرژیهای پایدار، علوم دریایی، علوم اجتماعی، علوم فضایی و حمل و نقل فهرست عناوینی هستند که در این برنامه مورد توجه قرار دارند. جستجوی موضوعات به روشهای مختلفی انجام میشود:
(برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استفاده از خدمات رایگان مرکز نیازسنجی و پروژهیابی در این حوزه با ما تماس حاصل فرمایید).
۲-۲- تشکیل کنسرسیوم
یکی از مراحل اصلی در برنامه Horizon ۲۰۲۰ ایجاد یک کنسرسیوم میباشد که متشکل از coordinator، participants و third-parties میباشد. باید توجه داشت که اعضای تیم باید شرایط زیر را داشته باشد:
– از کشور های واجد شرایط برای اقدام باشند
– از دانشگاه ها، صنایع، SMEs و NGOs انتخاب شوند
– در زمینه مشخص تخصص داشته باشند
– بهتر است تجربیات قبلی در پروژههای اتحادیه اروپا/پروژههای بینالمللی داشته باشند
– متعهد بوده و توافق نامههای بین اعضای کنسرسیوم را امضا نمایند
باید کنسرسیوم بهگونهای تعریف شود که توزیع مناسبی از موارد ذکر شده در بالا در آن لحاظ شده باشد. از آنجا که شناسایی و ارتباط با محققین برتر در سرتاسر دنیا و تشکیل تیم قوی نقش مهمی در موفقیت پروپوزال ها دارد در وب سایت Horizon ۲۰۲۰ امکان جستجوی افراد (Partner Search) بر اساس حوزه کاری و کشور ایجاد شده است (برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استفاده از خدمات رایگان مرکز نیازسنجی و پروژهیابی در این حوزه با ما تماس حاصل فرمایید).
https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/organisations/partner_search.html
۲-۳- تهیه و ارسال پروپزال
در نگارش و تهیه پروپوزال نحوه پرداختن به ایدههای موجود و دستیابی به اهداف پروژه از اهمیت بسزایی برخوردار است. بنابراین باید نحوه ارزیابی و امتیازدهی پروپوزالها را مورد توجه قرار داد. پروپزالها بر اساس سه معیار بررسی و امتیازدهی میشوند که عبارتند از:
Excellence-
Impact-
Implementation-
در شکل ۲ ساختار یک پروپزال و مواردیکه باید شامل شوند ارایه شده است.
(برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استفاده از خدمات رایگان مرکز نیازسنجی و پروژهیابی در این حوزه با ما تماس حاصل فرمایید).
شکل ۲- ساختار یک پروپزال برای برنامه Horizon ۲۰۲۰
۲-۴- فرآیند داوری پروپزالها
برای داوری پروپوزالها تیم ویژهای تشکیل میشود که شامل گروههای حداقل سه نفره برای هر پروپزال میباشد. سنجش و امتیازدهی پروپزالها از طریق کارشناسان خبره و متخصصین مربوطه انجام میشود. نحوه امتیازدهی به این صورت است که پروپوزالها در هر بخش مورد بررسی قرار گرفته و براساس کیفیت پروپوزال از ۰ تا ۵ (ضعیف تا عالی) امتیازدهی میشوند. حداکثر امتیاز کل قابل دریافت ۱۵ و حداقل نمره قابل قبول ۱۰ میباشد (شکل ۳). نکته قابل توجهی که در تهیه پروپزالها باید دقت نمود که حداقل امتیاز قابل قبول در هریک از بخشها ۳ میباشد بدین معنی که اگر امتیاز کل ۱۱ باشد اما در یک بخش امتیاز ۲ و در بخش دیگر ۵ کسب شود، پروپزال پذیرفته نخواهد شد.
شکل ۳- حداقل امتیاز در هر معیار ارزیابی پروپزالها
۳- یک پیشنهاد (Registration as an expert)
یکی از روشهای مشارکت در طرح Horizon ۲۰۲۰ ثبت نام در سایت اتحادیه اروپا به عنوان داور پروپوزالها میباشد. مزیت داوری پروپزالها علاوه بر جنبه مالی، آشنایی با جزییات طرحها و جهت گیری برنامههای پیشنهادی میباشد که میتواند در تهیه پروپزالها نقش حیاتی ایفا کند. پس پیشنهاد میشود همین امروز برای ثبتنام اقدام نمایید (برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استفاده از خدمات رایگان مرکز نیازسنجی و پروژهیابی در این حوزه با ما تماسحاصل فرمایید).
۴- مشارکت ایران در برنامه Horizon ۲۰۲۰
متقاضیان ایرانی تاکنون ۴۵ پروپزال مشترک ارسال نمودهاند که ۸ مورد از آن به ثبت رسیده و درصد موفقیت در اخذ پروژهها ۱۷/۷ درصد میباشد در حالیکه درصد موفقیت متوسط در دنیا ۱۱/۷ میباشد که سهم ایران ۵۲۰/۵ هزار یورو میباشد.
با توجه به اهمیت برنامه Horizon 2020 یکی از اهداف مرکز نیازسنجی و پروژهیابی دانشگاه تهران همکاری با اساتید و محققین این دانشگاه بهمنظور اقدام و موفقیت در این برنامه میباشد. در همین راستا تیمهای فعال تحقیقاتی در سطح دانشگاه شناسایی شده و در نتیجه این فعالیتها تاکنون بالغ بر ۲۶ تیم فعال در مرحله تشکیل کنسرسیوم قرار دارند (برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و استفاده از خدمات رایگان مرکز نیازسنجی و پروژهیابی در این حوزه با ما تماسحاصل فرمایید).