برگزاری نشست هم اندیشی با متخصصان و محققان ایرانی بازگشته خارج از کشور "برنامه connect " در دانشگاه تهران
نشست گفتگو و هم اندیشی با مدیران، مسئولان و متخصصان فعال در برنامه «همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور» که با نام "connect" هم شناخته میشود، در تاریخ 29 خرداد ماه راس ساعت 12 در سالن شهید سلیمانی دانشگاه تهران برگزار شد.
مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری در راستای تعامل و گفتگو با متخصصان فعال در برنامه »همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور» و دریافت نظرات، دغدغهها و چالشهای متخصصان در طی فرایند همکاری و همچنین همفکری و هماندیشی با مسئولان پایگاهها در خصوص رفع موانع و مشکلات، نشستهایی را در پایگاههای میزبان برنامهریزی کرده و برگزار میکند. سومین نشست گفتگو و هماندیشی در سال ۱۴۰۱، به میزبانی دانشگاه تهران برگزار شد.
این نشست در بخش اول از ساعت 12 الی 14 با حضور جناب آقای دکتر محمدرضا نقوی مدیرکل برنامه ریزی و نظارت پژوهشی، نماینده دانشگاه در اجرای این طرح سرکار خانم آزاده کریمی و رئیس حسابداری معاونت پژوهشی دانشگاه و جناب آقای مهندس قلعه نوی، رئیس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری معاونت علمی، جناب آقای مهندس حسینی، معاون دفتر توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات ، کارشناسان مرکز تعاملات در طرحهای تسهیلاتی و با حضور 25 نفر از متخصصان و محققان بازگشته فعال در بخشهای مختلف دانشگاه تهران بصورت حضوری و 8 نفر به صورت مجازی برگزار گردید. تسهیلات مورد حمایت در اجرای این طرح به متخصصان شامل دوره های پسادکتری، دوره های استاد مدعو و فرصت مطالعاتی، تاسیس شرکت های نوپا ، تهسیلات استادیاران جوان، تسهیلات نظام وظیفه تخصصی، تسهیلات در برگزاری کارگاههای تخصصی و سخنرانی می باشد که پژوهشگران حاضر در بخش نشست اول از این با استفاده از این تسهیلات با واحدهای مختلف در دانشگاه تهران همکاری می نمایند.
مهندس حسینی، معاون دفتر توسعه روابط علمی و سرمایه انسانی، در طی این جلسه بیان کردند که هدف از ایجاد پلتفرم connect برقراری ارتباط با متخصصان ایرانی خارج از کشور و استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای متخصصان در کشور است. ایشان افزودند دغدغههای مختلف متخصصانی که چندین سال خارج از کشور بودهاند و درصدد ارتباط با مراکز و مؤسسات داخل کشور هستند مواردی همچون دوری از فضای کشور، قطع شدن ارتباطات داخلی، دغدغههای مالی، عدم آشنایی با حوزه تخصصی خودشان در داخل کشور، وجود فضای غیرشفاف و مشکلاتی چون نظام وظیفه در داخل کشور است؛ این موارد باعث میشود متخصصان طی یک الی دو سال اول حضور خود در کشور چالشهایی را تجربه کنند و هدف پلتفرم کانکت تسهیل این شرایط برای یک یا دو سال اول حضور متخصصان در داخل کشور است.
در طول جلسه، متخصصان دغدغههای خود را در موضوعات مختلف اعم از مبهم بودن آینده شغلی در داخل کشور، مشکلات موجود در فرایند جذب هیأت علمی، کمبود تجهیزات و امکانات به روز در کشور، مدت زمان و میزان حمایت در طرحها، بهبود سیستم نظارت بر همکاریهای شکل گرفته، نیاز به گسترش تعامل بین مرکز تعاملات بین المللی و سایر ارگانها و سازمانها برای حل مسائل مختلف متخصصان، و … مطرح کردند. متخصصان با بیان امیدبخش بودن برنامه همکاری خواستار بررسی و بازنگری این موضوعات در برنامه همکاری و آییننامهها شدند.
آقای مهندس قلعه نوی، رییس مرکز تعاملات بینالمللی علم و فناوری با تشکر از حضور متخصصان و انتقال نظرات و دغدغهها بیان کردند که بخشی از مشکلات با بهروزرسانی آییننامهها حل شده است و بخش دیگری از مشکلات با بازخورد دریافت شده و پیشنهادات ارائه شده توسط متخصصان و همفکری با ایشان قابل بررسی و حل است؛ همچنین ایشان خاطر نشان کردند که متخصصین میتوانند ایدههای خود را با ستادهای تخصصی وابسته به مرکز در میان بگذارند تا از حمایتهای مربوط به آن برای پیشرفت این ایدهها استفاده کنند؛ علاوه بر این متخصصین میتوانند با کمک به توسعه صادرات شرکتهای دانش بنیان و مشارکت در تبادل فناوری با دیگر کشورها با مرکز همکاری داشته باشند.
در ادامه نشست تخصصی ، بخش دوم راس ساعت 14.30 با حضور معاون پژوهش وفناوری، رئیس پارک علم و فناوری، مدیرکل برنامه ریزی و نظارت پژوهشی ، معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری، معاون اجرایی و فنی پارک علم و فناوری، برخی از روسای کمیسیون های تخصصی پژوهشی دانشگاه از جمله معاون پژوهش وفناوری دانشکده دامپزشکی، معاون پژوهش وفناوری دانشکدگان علوم، معاون پژوهش و فناوری دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی ، مدیرکل روابط بین الملل معاونت بین الملل و نماینده دانشگاه در اجرای این طرح و برخی از کارشناسان مرتبط در حوزه معاونت پژوهش و فناوری و پارک علم و فناوری دانشگاه به منظور گفتمان و هم اندیشی با مسئولان دانشگاه در اجرای هرچه بهتر طرح همکاری با متخصصان و پژوهشگران ایرانی خارج از کشور برگزار شد.
دانشگاه تهران به عنوان پایگاه برتر در جذب مختصصان ایرانی خارج از کشور موفقتر از سایر دانشگاههاست/ ارائه تسهیلات برای جذب دانشجویان نخبه خارج از کشور در رشته های علوم انسانی/ دیپلماسی دانشبنیان و دیپلماسی فناوری و نوآوری/ یاقته های رساله ها و پایان نامه ها به سمت فناوری می رود/ تا پایان سال جاری 2000 شرکت و هسته در پارک علم وفناوری دانشگاه تهران مستقر می شود
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران در آغاز بخش دوم این نشست دکتر مهدی فکور، معاون پژوهشی دانشگاه تهران با بیان اینکه بزرگترین سرمایه هر کشوری نیروی انسانی است، گفت: ما خیلی راحت این سرمایه را از دست میدهیم و مهاجرتهایی که در طول سالهای اخیر صورت میگیرد نگرانکننده است.
معاون پژوهشی دانشگاه افزود: تلاشهایی که برای کاهش این مهاجرت صورت میگیرد ستودنی است و قطعا هر میزان در این زمینه هزینه کنیم دستاوردهای بزرگی را برای ما به دنبال خواهد داشت.
دکتر فکور با اشاره به توان و پتانسیل موجود در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران افزود: خوشبختانه مجموعه پژوهش و فناوری دانشگاه تهران ، پارک علم و فناوری را نیز دارد که میتواند زمینه بسیار خوبی برای افراد و محققانی که علاقهمند به همکاری با دانشگاه تهران هستند باشد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران تصریح کرد: تلاش ما در دانشگاه تهران این است که بتوانیم با رفع موانع و مشکلات، شرایط و مسیر را برای جذب محققان، کوتاهتر و تسهیل کنیم .
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت و جایگاه علوم انسانی و علوم اجتماعی در جهان، بر ارایه تسهیلات برای جذب افراد نخبه در این رشته ها تاکید کرد و گفت: ما بیشترین جذب را در حوزه فنی داریم در حالی که در کشورهای پیشرفته بر خلاف کشور ما علم برتر علوم انسانی، علوم مدیریتی، اجتماعی و رفتاری است و اگر دقت کنید کمتر تمایل دارند از کشورهای دیگر مثل ایران و کشورهایی که نخبگان مهاجرت میکنند در این رشتهها افرادی را بپذیرند لذا باید تسهیلات در این زمینه را جذاب کنیم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود افزود: ما با توجه به وجود کمیسیون های مختلف در دانشگاه تهران باید از این ظرفیت برای ارایه تسهیلات و جذب افراد نخبه در رشته های علوم انسانی و اجتماعی استفاده کنیم و بتوانیم افراد علاقه مند و نخبه را در این رشته ها به کشور برگردانیم تا کشور بتواند از خدمات و تخصص این افراد منتفع شود.
معاون پژوهش و فناوری گفت : دانشگاه تهران یک راه کار برای جذب پژوهشگران و متخصصان ایرانی خارج از کشور دارد و آن اینست که جذب محققان می بایست بر اساس نیاز سنجی و نظر استادان در دانشکده ها صورت پذیرد . چنانچه اعلام نیازهای دانشگاه از سمت اساتید گرفته شود راهبرد دو طرفه است ، هم افرادی که به استادان معرفی میشوند مرتبط با زمینه کاری خود پذیرش میشوند و هم اینکه با نیازسنجی صورت گرفته ، دانشگاه می تواند در زمینههای مورد نیاز خود محقق بپذیرد.
باید تصمیم درستی برای استفاده از پتانسیل و تخصص ایرانیان خارج از کشور گرفته شود/ باید تلاش لازم برای حفظ و جذب حداکثری این افراد در کشور صورت گیرد
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر محمد رضا نقوی، مدیر کل برنامه ریزی و نظارت پژوهشی دانشگاه تهران نیز، ضمن ارائه گزارشی از عملکرد دانشگاه تهران در برنامه مذکور گفت: دانشگاه تهران در ۶ حوزه با مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تفاهم نامه منعقد نموده است . این برنامه از بهمن ماه سال 1394 در دانشگاه تهران در حال اجرا می باشد و این دانشگاه با جذب بیش از 300 پژوهشگر در دوره های پسادکتری، دوره های فرصت مطالعاتی و استاد مدعو، برگزاری کارگاه های تخصصی و سخنرانی، ، تسهیلات نظام وظیفه تخصصی، تسهیلات استادیاران جوان و تاسیس شرکت های نوپا ، در بین 100 دانشگاه ، بیشترین جذب ایرانیان خارج از کشور را دارد که بیشترین جذب هم در حوزه پسا دکتری صورت میگیرد.
مدیرکل برنامه ریزی و نظارت پژوهشی دانشگاه تهران با تاکید بر استفاده از توان و پتانسیل علمی متخصصان ایرانی غیر مقیم افزود: پس از پایان دوره پسادکتری ما باید بتوانیم به نحوی این افراد را جذب کنیم و اگر موفق به جذب نخبگان نشویم ، این افراد به کشورهای مبدا برمیگردند، لذا می بایست در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری یک تصمیم اساسی گرفته شود که بعد از پایان دوره مربوطه چگونه بتوانیم از این پتانسل استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه دانشگاه تهران تمام تلاش خود را برای حفظ این افراد در داخل کشور و استفاده از توان تخصصی آنان برای ارتقای علمی و تخصصی کشور انجام می دهد، اظهار داشت : بیشتر این افراد تمایل دارند به عنوان عضو هیئت علمی در دانشگاه جذب شوند ولی چون جذب هیئت علمی تابع ضوابط و مقررات وزارت علوم است و دانشگاه راسا نمیتواند این افراد را جذب کند، بنابراین باید یک راهکاری اندیشه شود تا بتوانیم این را در جاهای دیگر جذب کنیم تا حداکثر افراد بتوانند در داخل کشور بمانند.
دکتر نقوی با اشاره به اینکه این نشست، نشست بسیار خوبی بود اظهار امیدواری کرد با برگزاری جلسات بیشتر و تعامل با پژوهشگران و معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری راهکارهای لازم برای حفظ و جذب حداکثری این افراد در کشور صورت گیرد.
دیپلماسی دانشبنیان و دیپلماسی فناوری و نوآوری،
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر علی اسدی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز در این نشست، گفت : امیدوارم با کمک و همکاری هم بتوانیم شعار سال مقام معظم رهبری و شعار ریاست دانشگاه تهران محقق کنیم.
دکتر اسدی افزود: خوشبختانه با ساختار موفقی که در دانشگاه توسط معاونت پژوهشی دانشگاه شکل گرفته و ارتباط ارگانیک و تنگاتنگی بین معاونت آموزشی و معاونت پژوهشی با پارک علم و فناوری وجود دارد و تلاش میکنیم ارتباط پارک علم و فناوری با معاونت توسعه و سرمایهگذاری برقرار شود و چرخه نوآوری و فناوری به صورت مطلوب جریان پیدا کند و تاثیرگذاری اجتماعی و کمک به توسعه کشور محقق شود.
رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با اشاره به نشست با دانشجویان و استادان و شرکتهای دانشبنیان خارج از کشور گفت: یکی از هدفگذاریهای ما در پارک علم و فناوری دانشگاه، دیپلماسی دانشبنیان و دیپلماسی فناوری و نوآوری است و تلاش میکنیم پارک علم و فناوری در این زمینه نیز برنامههای بینالمللی خود را داشته باشد و امیدواریم این تعامل با عزیزان ایرانی خارج از کشور شکل بگیرد.
دکتر اسدی در پایان گفت: پارک علم و فناوری برنامه ای دارد که در دو ماه آینده با دانشکدگان و دانشکدهها به ویژه معاونتهای پژوهشی جلساتی تشکیل شود و بتوانیم یافتههای تحقیقاتی در قالب پایاننامهها ، رساله ارشد و دکتری را به سمت فناوری پیش ببریم.
تا پایان سال جاری 2000 شرکت و هسته در پارک علم وفناوری دانشگاه تهران مستقر می شود
بنابراین گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران ، دکتر ایرج اله دادی، معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز در این نشست با ارائه گزارشی به تعامل پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با مرکز تعاملات مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری ریاست جمهوری پرداخت و گفت: بر این اساس ۵۱ درخواست برای استفاده از تسهیلات شرکت های نوپا برای دانشگاه تهران داشتیم که ۲۲ درخواست مورد تایید قرار گرفته است . تعداد 12 شرکت همکاری خود را به پایان رسانده و ۱۰ درخواست در حال اجرا می باشد، همچنین ۴ درخواست هم منتظر رسیدگی است.
دکتر اله دادی با اشاره به هدفگذاری دانشگاه تهران برای استقرار ۲۰۰۰ شرکت یا هسته تا پایان سال ۱۴۰۱، گفت: قطعا رسیدن به این هدف ممکن است و همین هستههایی که با حضور ایرانیان غیر مقیم و فارغالتحصیلان خود دانشگاه تهران در قالب شرکتهای نوآور در پارک علم و فناوری مستقر هستند می توانند این امر را توسعه بخشند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بیشترین درخواست¬های صورت گرفته در بحث فنی و پزشکی است، و توجه به دستاوردهای نرم¬افزاری را نیز تاکید کرد و گفت: عدم توجه به حوزه¬های غیر فنی شاید به این دلیل است که فکر میکنیم دستاورد یعنی سختافزار که این هم بیشتر در حوزه فنی یا علوم است و هیچ وقت فکر نمیکنیم کاری که در حوزه علوم اجتماعی و رفتاری و انسانی انجام میشود میتواند به مثابه دستاورد و در قالب یافته نرم(افزاری) باشد.
معاون توسعه فناوری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با تاکید بر اهمیت دستاوردهای حوزه علوم انسانی و اجتماعی، اظهار داشت: برخی کارهایی که در حوزه انسانی انجام میشود می تواند خیلی کاراتر از دستاوردهای سختافزاری باشد و در مسائل سوقالجیشی و گاهی یافتهها در حوزه نرم افزاری بسیار کاراتر از یافتهها در حوزه سخت افزاری و فنی است.
دکتر ایرج اله دادی با اشاره به جایگاه علمی دانشگاه تهران در داخل و خارج از کشور، تصریح کرد: اگر حمایتهای لازم از دانشگاه تهران صورت بگیرد و دانشگاه هم چالاک و روان عمل کند مطمئن هستیم خیلی از ایرانیان خارج ازکشور اولویتشان دانشگاه تهران خواهد بود.
رئیس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری ریاست جمهوری: دانشگاه تهران بیشترین جذب پژوهشگران ایرانی خارج از کشور را به خود اختصاص داده است .
بر اساس همین گزارش، مهندس مهدی قلعه نوی، رئیس مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری ریاست جمهوری نیز در این نشست گفت: دانشگاه تهران در میان دانشگاههای کشور بیشترین جذب نخبگان و ایرانیان خارج از کشور را به خود اختصاص داده است.
وی با اعلام این مطلب افزود: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز در میان دانشگاههای کشور بهترین پارک است که توانسته است بیشترین درخواست شرکت های نوپا توسط ایرانیان خارج از کشور را جذب نماید . باید کمک کنیم که این روند ادامه پیدا کند و ما در ادامه این راه در کنار دانشگاه تهران هستیم و هر کجا نیاز باشد از دانشگاه تهران حمایت می کنیم.
مهندس قلعه نوی افزود: یکی از اهداف ما این است که دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی وارد فرایند کسب و کار شوند که هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ جذب متخصصان ما در پروسه کسب وکار خیلی مهم است و فکر می کنم بعد از پارک علم و فناوری پردیس که نزدیک به ۵۰ تا هسته و شرکت را جذب کرده است دانشگاه تهران در رتبه بعدی قراردارد که ۲۲ شرکت و هسته را جذب کرده است که عمدتا از متخصصان و ایرانیان خارج از کشور هستند و حاضر شدند در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران مستقر شوند و کسب و کاری را راه اندازی کنند که هم موجب انتقال فناوری به داخل کشور می شود و هم باعث می شود متخصصان و فارغ التحصیلان دانشگاهی ما بیایند جذب این هسته ها و شرکت ها شوند.
وی ادامه داد: پارک علم و فناوری دانشگاه تهران یکی از پتانسیل های بسیار خوب دانشگاه تهران است که نیروهای نخبه و فارغ التحصیلان دانشگاهی می توانند براحتی جذب شرکت های مستقر در این پارک شوند و هزینه زیرساخت و نیروی انسانی بشدت پایین می آید و چون فارغ التحصیلان خارج کشور، ایده ها و آخرین فناوری کشورهای محل تحصیل خود را به اینجا منتقل می کنند ، این موضوع یک سرعت خوبی به شکلگیری و رشد این هستهها می دهد.
به گفته مهندس قلعه نوی، دانشگاه تهران در زمینههای مختلف بویژه در حوزه هوش مصنوعی، مکاترونیک، الکترونیک و بیوتکنولوژی و نانو توانسته است هستهها و شرکتهای خوبی را جذب کند.
وی تاکید کرد: جذب ایرانیان غیر مقیم کار مشترکی است که می تواند اثرگذاری بزرگی داشته باشد، اگر بتوانیم مشکل را با هم حل کنیم.
مهندس قلعه نوی با اشاره به پشنهاد مطرح شده توسط معاون پژوهش و فناوری دانشگاه در حوزه جذب نخبگان غیر مقیم در حوزه علوم انسانی افزود: مرکز تعاملات مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری ریاست جمهوری حمایت وتلاش خود را در جهت جذب یا بازگشت ایرانیان خارج از کشور در حوزه علوم انسانی و اجتماعی انجام میدهد.
همچنین در این نشست، دکترعبدالمجید اسکندری، مدیر کل روابط بین الملل معاونت بین الملل دانشگاه تهران، دکتر شهرام جمشیدی معاون پژوهش وفناوری دانشکده دامپزشکی، دکتر مجید سلیمانی دامنه معاون پژوهش و فناوری دانشکدگان علوم در سخنانی ضمن اشاره به برخی مسائل و مشکلات، پیشنهاداتی در زمینه جذب متخصصان ایرانی خارج از کشور ارائه نمودند.
این جلسه در ساعت 16 پایان یافت.
نظر شما :