برگزاری نشست سردبیران نشریات علمی دانشگاه تهران
نشست سردبیران نشریات علمی دانشگاه تهران برگزار شد. ارتقای جایگاه علمی کشور اولویت یک پژوهشی وزارت علوم است.
نشست سردبیران نشریات علمی دانشگاه تهران با حضور مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران و سردبیران مجلات علمی دانشگاه تهران برگزار شد.
در این نشست که یکم آبان ماه در تالار شهید سلیمانی برگزار شد، دکتر مهدی فکور معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با تاکید بر مشارکت انجمن های علمی در نشریات علمی و پژوهشی گفت: موضوعی که ما در ارزیابی مجلات پیگیر هستیم این است که مجلات به سمت و سوی مشارکت با انجمن های علمی بروند تا بتوانند حمایت های انجمن های علمی را داشته باشند.
وی با اشاره به تحریم های موجود علیه ایران افزود: اینکه مجلات به سمت انتشار باز می رود دانشگاه تهران را تشویق می کند که حمایت ویژه ای از مجلات داشته باشد تا بتوانیم یک بستر مناسبی را فراهم کنیم که اساتید ما بتوانند یافته های علمی خودشان را در داخل کشور منتشر کنند.
وی با اشاره به حمایت جدی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از نشریات علمی افزود: ما به دنبال سازو کاری هستیم که بتوانیم منابعی را که وزارت علوم برای حمایت از مجلات در اختیار معاوت پژوهشی قرار می دهد مستقیم به سردبیران واگذار کنیم تا این مبالغ تخصیصی وارد فرآیند اداری و مالی نشود.
دکتر صمد نژادابراهیمی مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این نشست با محکوم کردن جنایات رژیم صیونیستی علیه مردم غزه گفت: اولویت یک پژوهشی وزیر محترم علوم، بحث نشر، نمایه سازی و ارتقای جایگاه علمی کشور است.
وی با اشاره به تعداد مجلات علمی کشور افزود: بیشترین تعداد مجلات در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی با حدود 890 نشریه است که تمام زحمات این نشریات بر عهده سردبیران و کارشناسان است.
دکتر نژادابراهیمی تاکید کرد: برای اینکه رشد علمی کشور مسیر و حرکت درستی داشته باشد و ریل گذاری خوبی انجام شود، سیاست های خوبی را در دستور کار داریم که علاوه بر آیین نامه های اعتبار ویژه موجود دانشگاه یک شیوه نامه وپژه هم با عنوان آیین نامه جامع پژوهانه با آیتم های جدید و با هدف افزایش اعتبار پژوهشی برای اساتید تدوین شده است که به زودی ابلاغ می شود.
وی افزود: برای اساس دستور العمل های جدید باید از سال آینده 15درصد بودجه دانشگاه ها در حوزه پژوهش هزینه شود. یعنی باید یک جهش گسترده در مورد بودجه های پژوهشی داشته باشیم.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامه ریزی امور پژوهشی وزارت علوم با تاکید بر اهمیت نمایه سازی و با اشاره به 22 نشریه نمایه شده دانشگاه تهران در پایگاههای اطلاعات علمی بینالمللی گفت: این آمار خوبی است ولی ظرفیت دانشگاه تهران بالاتر از این است و جای کار بیشتری دارد، چون دانشگاه تهران به عنوان قدیمیترین دانشگاه جایگاه ویژهای در کشور دارد و نگاه وزارت علوم هم به این دانشگاه ویژه است و ما اعتقاد داریم هر حرکتی که در دانشگاه تهران اتفاق می افتد یک الگو برای سایر دانشگاههای کشور است.
دکتر نژادابراهیمی با بیان اینکه بزودی بدهی ده ساله کشور به بانک های اطلاعاتی پرداخت میشود اظهار داشت: با تسویه این بدهی دسترسی آزاد به بانکهای اطلاعاتی برای دانشگاهها و محققان میسر خواهد شد.
وی افزود: ما با برگزاری جلسات در دانشگاههای کشور سعی داریم پتانسیلهای موجود را شناسایی کنیم و کمک کنیم که دانشگاهها بتوانند در مسیر نمایهسازی مجلات خود در پایگاههای اطلاعات علمی قرار بگیرند.
دکتر نژادابراهیمی تاکید کرد: نگاه ما در وزارت علوم نسبت به نشریات علمی حمایتی و تشویقی است که کمک کنیم به نشریات علمی کشور در پایگاههای استنادی بینالمللی نظیر SCOPUS نمایه شوند.
وی با بیان سخنی از مقام معظم رهبری در خصوص اهمیت رشد علمی کشور گفت: اگر نشریات داخلی رشد کنند و نمایههای بینالمللی قابل قبولی را دریافت کنند میتوان به سمت مرجعیت علمی حرکت کرد.
مدیر کل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی وزارت علوم با بیان اینکه ظرفیت و پتانسیل خوبی در دانشگاهها وجود دارد اظهار داشت: باید با کمک هم اول به سمت نمایه شدن نشریات علمی کشور پیش برویم و همزمان ارتقای کیفیت نشریات را داشته باشیم.
وی در ادامه ضمن ارائه آماری از میزان نشریات نمایه شده گفت: در دو سال گذشته 47 نشریه علمی در پایگاه استنادی SCOPUS نمایه شده است که از بین آنها 12 نشریه فارسی توانستند نمایه بینالمللی بگیرند. تا به امروز در مجموع 27 نشریه علمی فارسی، نمایه بینالمللی دریافت کردهاند و این به ما کمک میکند ضمن انتشار ظرفیت هایی که در حوزه علوم انسانی داریم بتوانیم زبان فارسی را به صورت زبان بینالمللی معرفی کنیم.
وی افزود: با نمایه شدن 47 نشریه حدود 5000 هزار مقاله به سبد مقالات کشور در پایگاه استنادی SCOPUS اضافه شد، ضمن اینکه وقتی نشریات علمی ما نمایه بینالمللی میگیرند رتبه ما را در تولید علم دنیا بهبود می دهند.
در ادامه این نشست دکتر مرتضی طاهری، مشاور نمایه سازی نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سخنانی سیاستهای کلی را که در دفتر برنامهریزی و سیاستگذاری پژوهشی در وزارت علوم در حال پیادهسازی است تشریح کرد.
وی در ادامه سخنان خود درباره دلایل رد شدن مجلات برای نمایهسازی در پایگاههای اطلاعاتی پرداخت و گفت باید روی موضوع الزامات اخلاق در نشر کار بشود یعنی شفافیتهایی که میتواند هر گونه ابهام را رفع کند.
دکتر محمد حسین نیک سخن، دانشیار دانشکده محیط زیست نیز در سخنرانی با عنوان راهکارهای ارتقای کیفیت و نمایهسازی راه کارهایی را جهت نمایهسازی نشریات علمی در پایگاههای اطلاعات بینالمللی ارائه کرد.
وی در این سخنرانی ضمن ارائه راهکارها برای ارتقای کیفیت بر اطلاع رسانی و و معرفی تولیدات علمی از طریق پایگاههای اطلاعرسانی و شبکههای اجتماعی تاکید کرد.
در این نشست همچنین سردبیران نشریات علمی حاضر در جلسه، مسائل و مشکلات موجود را با مسئولان مربوطه از وزارت علوم و دانشگاه تهران مورد بحث و بررسی قرار دادند.
نظر شما :