گزارش موسسه مطالعات اسلامی- مک گیل

۰۱ مهر ۱۴۰۲ | ۰۹:۳۹ کد : ۳۸۳۴۴ اخبار
تعداد بازدید:۸۰
گزارش موسسه مطالعات اسلامی- مک گیل

تاریخچه موسسه  مطالعات اسلامی:

دکتر مهدی محقق  به مناسبت سابقه دو سال تدریس که در سالهای 1340 تا 1342 در دانشکده مطالعات شرقی و افریقائی دانشگاه لندن (SOAS) داشت، در سال 1344 از طرف دانشگاه تهران برای تدریس زبان و ادب فارسی به مؤسسه مطالعات اسلامی کانادا اعزام گشت و در طی سه سال اقامت خود در کانادا موفق شد که توجه استادان و دانشجویان مؤسسه را به فلسفه و کلام و عرفان و اصول فقه شیعی که تا آن وقت در آن دیار ناشناخته مانده بود جلب کند و خود بتدریس این علوم بپردازد.

پروفسور چارلزآدامز رئیس مؤسسة مطالعات اسلامی جهت تمرکز این فعالیتهای مشترک توانست موافقت هیأت امنای دانشگاه مک گیل را برای تأسیس شعبه ای از مؤسسه در تهران اخذ کند و سپس با موافقت وزارت امور خارجه ایران و وزارت علوم و آموزش عالی این شعبه در تاریخ 14 دیماه 1347 مصادف با 4 ژانویه 1969 طی مراسمی با سخنرانی آقایان، پروفسور فضل الله رضا (رئیس دانشگاه تهران)، دکتر عبدالله فریار (معاون وزارت علوم و آموزش عالی) و دکتر سید حسین نصر (رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی) از طرف ایران، و آقایان، جناب کریستوفر ابرتز (سفیر کشور کانادا در ایران)، پروفسور استانلی فراست (رئیس دانشکده مطالعات و تحقیقات عالی دانشگاه مک گیل) و پروفسور چارلز آدامز (رئیس مؤسسه مطالعات اسلامی آن دانشگاه از طرف کانادا) در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران افتتاح گردید.

دکتر سید حسین نصر طی نامه ای به رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه «این مؤسسه یکی از مهمترین مراکز موجود برای معرفی فلسفة اسلامی مخصوصاً فلسفة مخصوص ایران در قرون اخیر است» درخواست کرد که دانشگاه تهران سالانه صد و پنجاه هزار تومان که معادل بیست هزار دلار آن زمان بود به مؤسسه کمک کند و در برابر نام و نشان دانشگاه تهران همپایه با نام و نشان دانشگاه مک گیل در انتشارات و مکاتبات قرار گیرد و نیز مؤسسه استادان و دانشجویان دانشگاه تهران را در فعالیت های علمی خود شرکت دهد.

علیرغم مشکلات فراوان و مسائل مالی و همچنین محل استقرار موسسه،  آقای دکتر علی اکبر موسوی موحدی (معاونت وقت پژوهشی دانشگاه تهران) در سال 1374، آپارتمان مناسب و وسیعی را  در اختیار مؤسسه قرار داد و کمک دانشگاه را نیز به یک میلیون تومان در سال رسانید و کمک های مقطعی دیگری را هم برای خرید لوازم کتابخانه و وسائل و ابزارهای علمی بر آن افزود و حیات تازه ای به مؤسسه بخشید.

در سال 1384، آقای دکتر علی اکبر موسوی موحدی که برای بار دوم به معاونت پژوهشی دانشگاه منصوب شده اند عنایت فراوانی به فعالیتهای علمی مؤسسه همچون سابق نشان دادند و میزان کمک دانشگاه به مؤسسه را افزایش دادند.

در دوره های مختلف ،معاونین وقت پژوهشی دانشگاه از فعالیت های موسسه حمایت نموده و طی قراردادی  برای جبران هزینه های جاری موسسه  کمک های مالی ارائه داشته اند.

گزارش بازدید از موسسه :

آقای دکتر فکور معاون پژوهش و فناوری دانشگاه ، پس از اطلاع از فعالیت های علمی و پژوهشی موسسه و ارائه گزارش های مربوطه به ایشان ، طی هماهنگی صورت گرفته با آقای دکتر مهدی محقق استاد محترم و پیشکسوت دانشکده ادبیات و علوم انسانی  ، روز چهارشنبه مورخ 6/05/1402 بهمراه  آقایان دکتر موسوی موحدی رئیس محترم مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک و دکتر بدیعی مدیرکل محترم  ارتباط با صنعت و جامعه در محل موسسه دیدار و گفتگوی صمیمانه ای برگزارشد.

در این دیدار بعد از گفتگو و استماع صحبت های استاد محترم محقق، ضمن بازدید از کتابخانه کم نظیر موسسه در جریان آثار و کتب منتشر شده توسط استاد قرار گرفتند.

از آثار استاد کتاب "فیلسوف ری محمدبن زکریای رازی" تألیف درجه اول و برنده جایزه در سال 1349، کتاب "مفتاح الطب" با خلاصه ترجمه انگلیسی و فارسی، برنده جایزه بهترین کتاب جمهوری اسلامی ایران در سال 1369، کتاب "مجموعه متون و مقالات در تاریخ و اخلاق پزشکی در اسلام و ایران" برنده جایزه دوازدهمین جشنواره خوارزمی در سال 1377 شده است.

تاکنون با بیش از 150 عنوان کتاب  آثار منتشر شده،  توسط موسسه در زمینه های علوم اسلامی،  فلسفه ، کلام ، عرفان و اصول فقه شیعی به چاپ رسانده است .

آقای دکتر فکور جهت حمایت از فعالیت های موسسه و بمنظور بهرمندی اساتید جوان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشته های علوم انسانی و الهیات و معارف اسلامی در راستای اهداف بلند موسسه،  توسعه فعالیت های موسسه را خواستار شدند.

در پایان این دیدار صمیمانه،  به رسم یادبود و قدردانی از تلاش های جناب  استاد محقق نشان دانشگاه به وی اهدا گردید.


نظر شما :

توجه! لطفا دیدگاه خود پیرامون این مطلب را در این قسمت درج نمایید و برای ارسال سایر درخواست ها و پیام ها به بخش تماس با ما مراجعه فرمایید.