قطب علمی بهنژادی، بهزراعی و فناوری پس از برداشت گردو
مجری دستاورد: دکتر وحدتی
میوهکاری از جمله فعالیتهای پردرآمد و ارزآور بخش کشاورزی ایران میباشد که میتواند نقش بسزایی در تحقق اقتصاد غیرنفتی ایفا کند. در بین درختان میوه، خشک میوهها به دلیل بومی بودن، سازگاری با شرایط اقلیمی مختلف، ارزش غذایی بالا و سهولت حمل و نگهداری، جایگاه ویژهای در اقتصاد کشور دارند و براساس آخرین آمار سازمان خواربار و کشاورزی جهانی (FAO) ایران پنجمین تولید کننده بزرگ خشک میوهها در دنیا است.
یکی از پرتقاضاترین خشک میوهها گردو است. فلات ایران منشأ ژنتیکی گردو در جهان است و به همین دلیل کشت و مصرف آن سابقه بسیار طولانی در کشور ما دارد. تاکید مکرر متخصصین بر نقش گردو در سلامتی انسان و وجود اقلیمهای مناسب کشت آن در اغلب استانهای کشور باعث شده است تا تقاضا برای احداث باغهای تجاری و همچنین تولید نهال سالم و با اصالت آن افزایش یابد.
در حال حاضر کشور ایران از نظر تولید گردو جایگاه سوم دنیا را دارا میباشد ولی سهم آن از تجارت بین المللی این محصول بسیار اندک است. میانگین عملکرد باغهای گردو کشور، حدود ۲ تن در هکتار است در حالی که در برخی باغهای تجاری دنیا عملکرد به بیش از ۱۰ تن در هکتار رسیده است. به عبارت دیگر با معرفی ارقام و پایههای مناسب و استفاده از فناوریهای نوین، میتوان ظرفیت تولید کشور و درآمدزایی را تا چند برابر افزایش داد.
قطب علمی گردوی کشور در پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، پس از سالها تلاش و تجاری سازی یافتههای پژوهشی خود موفق به دستیابی به دانش فنی لازم برای تولید تجاری نهال سالم و با اصالت گردو پیوندی و کشت بافتی و همچنین احداث باغ تجاری، نهالستان و باغ مادری گردو شده است. با توجه به عرضه موفق فناوریهای یاد شده در سطح ملی و بین المللی، امکان انتقال این فناوریها به علاقه مندان سرمایهگذاری در صنعت خشک میوهها در قالب مشاوره فنی در زمینههای زیر وجود دارد:
- راه اندازی شرکت کشت بافت گیاهی
- احداث باغ مادری و نهالستان تجاری
- تولید نهال کشت بافتی و پیوندی
- احداث باغهای مدرن و تجاری
- نوسازی و تجاری سازی باغهای سنتی
احداث باغهای نوین و تجاری و نهالستانهای تولید نهال کشت بافتی و پیوندی خشک میوهها، از جمله گردو، میتواند نقش به سزایی در ارزآوری، اشتغال و جهش تولید داشته باشد.